שדה דב: משדה תעופה היסטורי לשכונת העתיד של תל אביב

ההיסטוריה של שדה דב

שדה דב, שהיה אחד משדות התעופה החשובים של ישראל, הוקם בשנת 1938 על ידי שלטונות המנדט הבריטי ושימש בתחילה כבסיס תעופה צבאי. עם השנים, הפך השדה למרכז תחבורה אזרחית משמעותי ששירת את הציבור הישראלי, בעיקר בטיסות פנים-ארציות.

השדה נקרא על שמו של דב הוז, מחלוצי התעופה בארץ ישראל ואחד ממייסדי חברת "אווירון". לאורך שנות קיומו, שדה דב היה נקודת חיבור קריטית בין תל אביב לאזורים אחרים בארץ, ובעיקר לעיר אילת. חברות תעופה שונות, כולל ארקיע וישראייר, הפעילו ממנו קווי טיסה קבועים, ואלפי נוסעים השתמשו בו מדי יום.

שדה דב כשדה תעופה צבאי ואזרחי

שדה דב לא שירת רק את הציבור הרחב – הוא שימש גם כבסיס חיל האוויר הישראלי במשך עשרות שנים. יחידות אוויריות צבאיות רבות פעלו ממנו, ושדה התעופה תרם משמעותית לביטחון המדינה ולפעילות מבצעית באזור המרכז.

השימוש הכפול של השדה – גם אזרחי וגם צבאי – הפך אותו לנקודה אסטרטגית חשובה, אך גם יצר אתגרים תפעוליים לאורך השנים. הקרבה הרבה של השדה לאזורי מגורים בתל אביב ולחוף הים, יחד עם הגידול בביקוש לקרקעות בעיר, הפכו את המשך קיומו לשנוי במחלוקת.

סגירת שדה דב והשפעותיה

ביולי 2019 נסגר שדה דב סופית, לאחר שנים של דיונים ועתירות. ההחלטה לסגור אותו התקבלה מתוך כוונה לנצל את השטח היקר שעליו הוא שכן לטובת בנייה של אלפי יחידות דיור, שטחי מסחר, פארקים ותשתיות חדשות.

הסגירה עוררה התנגדות רחבה, בעיקר בקרב תושבי אילת וגורמי תיירות שטענו כי ביטול השדה יקשה על התחבורה אל העיר הדרומית ויפגע בכלכלתה. תושבי אילת, שהיו תלויים בטיסות משדה דב, חששו מהעומס שייווצר בשדה התעופה בן גוריון, ומההשפעה על התיירות המקומית. למרות המחאה, ההחלטה נותרה בעינה, והשדה נסגר באופן מוחלט.

שדה דב שטח

עתיד השטח: פרויקטים של נדל"ן ופיתוח עירוני

עם סגירת שדה דב, החל תהליך תכנוני שאפתני לפיתוח השטח העצום שהתפנה. התוכנית כוללת הקמת שכונת מגורים חדשה עם עשרות אלפי יחידות דיור, לצד אזורי תעסוקה, מסחר ושטחים ירוקים. החזון הוא להפוך את המתחם לאזור מגורים מודרני ואטרקטיבי, המשלב גישה לים, פארקים ותשתיות מתקדמות.

האזור צפוי להיות אחד מפרויקטי הפיתוח הגדולים ביותר בתל אביב בשנים הקרובות, ולהביא לשינוי משמעותי במפת העיר. עם זאת, קיימות עדיין מחלוקות לגבי קצב הפיתוח וההשלכות התחבורתיות של הפרויקט.

מעכב בעירה: הגנה מפני אש בעולם המודרני

מהו מעכב בעירה?

מעכב בעירה הוא חומר או תוסף כימי המשמש להאטת התפשטות האש ולהפחתת דליקותם של חומרים שונים. השימוש במעכבי בעירה נפוץ בתעשיות רבות, בהן בנייה, רכב, טקסטיל ואלקטרוניקה, מתוך מטרה להקטין את הסיכון להתלקחות ולשפר את הבטיחות.

חומרים מעכבי בעירה פועלים במגוון מנגנונים:

  1. חסימה פיזית – יצירת שכבת הגנה על פני החומר כדי למנוע ממנו לבוא במגע ישיר עם האש.
  2. שחרור גזים מעכבי בעירה – חומרים מסוימים פולטים גזים שאינם דליקים, אשר מדללים את כמות החמצן באזור הבעירה.
  3. פירוק כימי מבוקר – חלק מהמעכבים משנים את המבנה הכימי של החומר הדליק, כך שהוא מתפרק לפני שהוא מגיע לטמפרטורה שבה הוא עלול להידלק.

שימושים מרכזיים של מעכבי בעירה

  1. בתעשיית הבנייה
    מעכבי בעירה משולבים בחומרי בניין כמו לוחות גבס, צבעים מעכבי בעירה, קירות מבודדים ואלמנטים נוספים שנדרשים לעמוד בתקני אש מחמירים. חומרים אלה משמשים בבנייני מגורים, מבנים ציבוריים ותשתיות כדי למנוע התפשטות מהירה של שריפות ולהגן על חיי אדם ורכוש.
  2. בתעשיית הרכב
    חומרים מעכבי בעירה נמצאים בשימוש נרחב ברכבים, במיוחד במושבים, לוחות הבקרה והכבלים החשמליים. מטרתם היא להפחית את סכנת ההתלקחות במקרה של תקלה חשמלית או תאונה.
  3. בתעשיית האלקטרוניקה
    מכשירים אלקטרוניים רבים כוללים רכיבים שעלולים להתחמם יתר על המידה ולהצית אש. מעכבי בעירה מוספים לרכיבים כמו לוחות מעגלים מודפסים, כבלים וחומרים פלסטיים כדי להגן עליהם מפני התלקחות.
  4. בתעשיית הטקסטיל והריהוט
    מעכבי בעירה משמשים גם בייצור בגדים חסיני אש, וילונות, שטיחים ורהיטים. בתעשייה זו קיימת הקפדה על עמידה בתקנים מחמירים במיוחד, בעיקר עבור מוצרים המיועדים לשימוש במבנים ציבוריים, מטוסים ורכבות.

השלכות סביבתיות ואתגרים עתידיים

בעוד שמעכבי בעירה מצילים חיים ומפחיתים את נזקי השריפות, ישנן סוגיות סביבתיות ובריאותיות הקשורות לשימוש בחלק מהחומרים הללו. חומרים מסוימים הוכחו כמזיקים לסביבה ולבריאות האדם, ונמצאים בתהליך החלפה בחומרים ידידותיים יותר.

מדענים ומהנדסים ברחבי העולם מפתחים כיום מעכבי בעירה מבוססי חומרים טבעיים וביולוגיים, שאינם מזהמים אך עדיין מספקים הגנה מיטבית מפני אש. פיתוחים אלו הופכים לחשובים במיוחד לאור הדרישות המחמירות בעולם המודרני לשימוש בחומרים בטיחותיים וברי קיימא.

חשוב לדעת

מעכבי בעירה מהווים חלק חיוני בתחומי הבטיחות המודרניים, והם נמצאים כמעט בכל היבט של חיינו – מבניינים וכלי רכב ועד מכשירים אלקטרוניים ובגדים. לצד יתרונותיהם, קיימים אתגרים סביבתיים ופיתוחים חדשים שעתידים לשפר את בטיחות השימוש בהם.

באופן דומה, שדה דב עבר שינוי דרמטי – משדה תעופה ששירת את הציבור במשך עשרות שנים, לאזור פיתוח מודרני שעשוי לעצב מחדש את פני תל אביב. השינויים הללו מדגימים כיצד טכנולוגיה, תכנון עירוני ופיתוח סביבתי מתקדמים ומשפיעים על חיינו, תוך איזון בין צרכים בטיחותיים, סביבתיים וכלכליים.

 

ניווט בכתבה
אולי יעניין אותך לקרוא עוד על